Rapport

Danmarks digitale frivillige

- om administratorers og ordstyreres frivillige arbeid i 9000 Facebook-grupper

Danmarks digitale frivillige kartlegger Danmarks imponerende digitale sivilsamfunn på Facebook, som består av minst 9 000 grupper med mer enn 50 millioner medlemmer. Det er her danskene samles i stort antall for å diskutere alt fra hekling og hobbyer til samkjøring, kommunens lokalplan, klimavennlige middager og kroniske smerter.

«Alle oss som elsker soppjakt», «Det skjer i Horsens», «Vi hjelper hverandre – fordi vi vil», «Amming-nettverk for barn 0–2 år», «Konfirmasjon for utsatte (GRATIS)», «Vi med astma, eksem og allergi». Dette er bare noen få eksempler på de tusenvis av digitale fellesskap som lever i beste velgående i Danmark i dag, og som har blitt en stor motor for utveksling av kunnskap, støtte, råd, trøst, klager, anerkjennelse, meninger, ting, mat, gode ideer og mye mer.

De digitale fellesskapene drives av titusener av frivillige administratorer og moderatorer, som legger ned betydelig innsats i det frivillige arbeidet med å administrere og drive de digitale fellesskapene. Den gjennomsnittlige frivillige digitale administratoren eller moderatoren jobber flere timer mer enn en tradisjonell frivillig. Fire av fem digitale frivillige er aktive i sitt digitale medborgerhus hver dag, og mer enn hver tiende sjekker inn minst én gang i timen. Frivillig arbeid som administrator eller moderator er tidkrevende. Hele 76 % av administratorene og moderatorene har vært digitale frivillige i tre år eller mer.

Folk i alle aldre og med ulik utdanningsbakgrunn er digitale frivillige, men resultatene tyder på at det digitale formatet har potensial til å engasjere nye grupper frivillige – spesielt flere mennesker som mottar offentlige ytelser og stønader, flere mennesker uten utdanning og flere mennesker med fysiske og psykiske utfordringer som gjør det vanskelig å delta som frivillig på tradisjonelt vis.

Undersøkelsen viser også at de digitale medborgerhusene gjør en stor og positiv forskjell for sine medlemmer og for den digitale samfunnsdebatten. 70 % av voksne dansker er medlem av en Facebook-gruppe, og mer enn halvparten er aktive på ukentlig basis. I det digitale sivilsamfunnet kan man finne inspirasjon til hobbyer, møte nye meninger, få hjelp til å løse familiekonflikter, etablere amming eller få mat på bordet når økonomien er trang. Samtidig ser det ut til å ha en betydelig effekt at det er borgerne som styrer den digitale debatten: Det er markant mindre hat og færre språklige angrep i borgernes Facebook-grupper enn på politikernes og medienes Facebook-sider.

Undersøkelsen gir et dypt og bredt innblikk i et klart lys i det teknologiske mørket og viser digitalt medborgerskap i full blomst. Danmark har en sterk tradisjon for frivillig arbeid; titusener av borgere arbeider frivillig på digitale plattformer, og folk ønsker grunnleggende å hjelpe hverandre i det levende digitale sivilsamfunnet.

TrygFonden og Analyse & Tal står bak undersøkelsen, som er en oppfølging og utvidelse av rapporten om "Danmarks Digitale Medborgerhuse" fra 2022.

Last ned rapporten

Download english version

Udgivelsesdato

13. april 2024